Ikke glem kunden når CSRD innføres!

Det nye EU-direktivet CSRD (Corporate Sustainability reporting Directive), som innføres i 2024, er ment å øke transparensen i bedrifters bærekraftrapportering. Det skal hjelpe investorer, konsumenter, beslutningstakere og andre interessenter i å ta mer informerte beslutninger når det gjelder bærekraft. Hensikten er bra, men det er en mangel i det meste som sies og skrives om CSRD. Kunden er nemlig glemt. 

For øyeblikket har de største bedriftene kommet langt i CSRD-arbeidet, mens andre lurer på hvor de skal begynne. Alle er enige om at det gjelder å gjøre det riktig fra starten av, men vi ser at mange overser en av hovedpersonene i sammenhengen: kunden. Vår oppfordring er å starte CSRD-arbeidet med kunden i fokus. For selv om du får hjelp fra eksperter for å følge CSRD, er det viktig at du som bedriftsleder overvåker kundeperspektivet. 

CSRD og ESRS i korte trekk

CSRD fastsetter krav og forpliktelser for bærekraftrapportering, mens ESRS (European Sustainability Reporting Standards) gir en ramme og metodikk. Fra januar 2025 er det krav om at store bedrifter skal rapportere i henhold til CSRD og fra januar 2027 skal også mindre børsnoterte bedrifter rapportere i henhold til direktivet, noe som vil påvirke omkring 50 000 bedrifter i EU, og omlag 1200 norske foretak. Implementeringen skjer gradvis fra og med 2024 med forskjellige startdatoer for bedrifter avhengig av deres nåværende rapporteringsforpliktelser. 

Kundeperspektivet som en rød tråd

Hele ideen med direktivet er å få bedrifter til å jobbe for et mer bærekraftig samfunn. Og siden det er kunder som kjøper og bruker bedriftenes produkter og tjenester, burde det være logisk å ha nettopp kunden som en rød tråd i CSRD-arbeidet. Men, det ser ikke helt sånn ut. Vårt bilde er at kunden forsvinner i diverse bransjeinformasjon og kursmateriell. Tekniske detaljer, format og formaliteter tar overhånd – som så ofte når det gjelder bærekraftsspørsmål. 

Det snakkes om forbrukeratferd i samfunnsdebatten. Vi må alle kjøpe grønnere, reise mindre, forbruke annerledes. Det er i og for seg riktig – men, det er menneskers valg og atferd det handler om. All erfaring viser at prat ikke er nok til å skape nødvendig endring; det må harde tall til for at det skal skje noe. Nettopp her kan nøkkeltallet kundeopplevd bærekraft – altså hvordan kunder oppfatter bedriftens bærekraftsarbeid – gjøre en forskjell. Det finnes nemlig tydelige sammenhenger mellom bærekraft, kundetilfredshet og lønnsomhet, og dette burde være en sterk forretningsmessig drivkraft. 

Kundeopplevd bærekraft – en viktig nøkkelindikator

EPSI Rating har målt kunders oppfatninger om ulike leverandørers samfunnsansvar siden 2008. Våre studier viser at det er en sterk sammenheng mellom opplevd bærekraftighet og kundetilfredshet. Kunder som oppfatter sine leverandører som bærekraftige, er også mer tilfredse og lojale. Videre er kundetilfredshet igjen direkte koblet til lønnsomhet, noe som påvirker selskapsverdien. Bærekraft handler altså ikke bare om å redde planeten, men også om økonomisk stabilitet og langsiktig suksess. 

Vårt råd er altså å tenke forretningsmessig. CSRD høres komplisert ut, men trenger ikke å være det. Utgangspunktet bør være kundene, og måle deres behov, krav og forventninger også når det gjelder synet på bærekraft. Ved å gjennomføre en bærekraftsundersøkelse og utvikle en bærekraftsindeks blir CSRD ikke bare en rapporteringsforpliktelse, men også et verktøy for bedrifter til å bli mer vellykket. 

Johan Parmler, Sjefsanalytiker EPSI Rating Group